melkkoker en potten met appelmoes

Appeltaart van Elstar appels

Ingrediƫnten voor 1 taart
(deeg)
250 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr volkorenmeel
1 grote of 2 kleine eieren (geklutst)
175 gr roomboter
150 gr suiker
1 theelepel koekkruiden
wat custard voor op de bodem

(vulling)
1 kilo Elstar appels (wij gebruiken meestal de moesappels)
2 eetlepel suiker
1 eetlepel kaneel
1 handje rozijnen

Bereidingswijze
Meng de ingrediƫnten van het deeg behalve de custard en bewaar een beetje eigeel. Kneed het deeg tot een soepele bonk en zet deze in de koelkast. Snij de appels in rechthoekjes van ongeveer 2x1x1 cm. Meng de gesneden appels met de suiker en kaneel.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Nu kan de springvorm worden bekleed met 2/3 van het deeg. Het gemakkelijkst is om het deeg plat te rollen en met behulp van de springvorm de afmeting van de bodem te markeren. Als de bodem en de zijkanten van de vorm bekleed zijn met deeg en aan elkaar zijn gedrukt, doe dan de custard over de bodem. Doe daarna de helft van het appelmengsel erin, dan de rozijzen en dan de rest van het appelmengsel. Gebruik het overgebleven deeg om repen kruislings over de taart te leggen. druk daarna de rand van het deeg naar binnen toe en besmeer de bovenkant met het restje eigeel.

Plaats de taart onder het midden van de oven. De taart moet ongeveer 45 minuten in de oven blijven, totdat het deeg een mooie goudbruine kleur heeft.